Adina_Urse | Data: Marţi, 2020-05-19, 12:07 PM | Mesaj # 1 |
Colonel
Grup: Moderatori
Reputaţie: 0
Status: Neconectat
| Numeralul Numeralul este partea de vorbire flexibilă care exprimă determinarea numerică a obiectelor, persoanelor, fenomenelor etc. Acesta poate denumi fie ordinea acestora, fie cantitatea (exprimată numeric), în funcție de clasa de numerale căreia îi aparține. De cele mai multe ori, numeralul determină un substantiv, iar poziția acestuia este înaintea substantivului determinat.Tipuri de numeral Clasificarea numeralelor după sens: Numeral cardinal
Acesta exprimă fie un număr abstract, fie numărul elementelor menționate într-o propoziție sau frază. Numeralele cardinale pot fi:
Numerale cardinale propriu-zise: doi, trei, cinci, nouă etcNumeral ordinal
Acesta exprimă ordinea numerică a obiectelor în cadrul unei înșiruiri.
Ex. primul, al doilea, al treilea
Clasificarea numeralelor după structură Numerale simple: doi, patru, zece
Numerale compuse: cincizeci, șaisprezece, douăzeci și unu
Valoarea substantivală, adjectivală și adverbială a numeralului Valoarea substantivală Spunem despre numeral că are valoare substantivală atunci când este utilizat de unul singur într-un anumit context. Astfel, numeralul cu valoare substantivală nu arată nici numărul elementelor denumite printr-un substantiv, nici ordinea acestora.
Numeralele începând cu „douăzeci” vor avea valoare substantivală chiar și în cazul în care vor fi urmate de un substantiv, când acel substantivul este legat de numeral prin prepoziția „de”, având funcția sintactică de atribut prepozițional.
Exemplu: Copiii au cumpărat treizeci și patru de mărțisoare.
Exemple de numerale cu valoare substantivală:
Numeralele simple (și compuse) cardinale: Cei patru au vorbit ultimii.
Numeralele ordinale: Al treilea a ieșit din casă. Valoarea adjectivală Un numeral cardinal (de la „unu” la „nouăsprezece”) sau ordinal are valoare adjectivală când se află lângă un substantiv. Exemple de numerale cu valoare adjectivală:
Numeralele cardinale (simple sau compuse): Au sosit la școală șaisprezece elevi.
Numeralele ordinale: Mi-a plăcut cel mai mult a treia melodie.Funcțiile sintactice ale numeralului Numeralele pot avea următoarele funcții sintactice:
Subiect – Șase au ajuns la timp.
Complement direct – L-am observat pe primul.
Complement indirect – Am scris despre cel de-al treilea.
Complement circumstanțial de mod – A plătit înzecit pentru fapta comisă.
Complement circumstanțial de loc – Am parcat mașina în spatele celei de-a doua.
Complement circumstanțial de scop – Urmează două teste, iar pentru amândouă am omis să învăț.
Nume predicativ – Andreea este a patra.
Atribut – Femeia avea patru fete.
Temă : De transcris noțiunile .
|
|
| |
neagug57 | Data: Marţi, 2020-05-19, 5:04 PM | Mesaj # 2 |
Locotenent
Grup: Utilizatori
Reputaţie: 0
Status: Neconectat
| .