Daniela_Velica | Data: Miercuri, 2020-05-20, 9:47 AM | Mesaj # 1 |
Colonel
Grup: Moderatori
Reputaţie: 0
Status: Neconectat
| Buna dimineata! Astazi ,la comunicare in limba romana vom invata despre : Scrierea corecta a cuvintelor ,,sau" / ,,s-au"
In clasa a II-a,am invatat scrierea cu cratima a urmatoarelor cuvinte:intr-o,intr-un,dintr-o,dintr-un care am spus ca se scriu INTOTDEAUNA cu cratima,dar si cuvintele sa(se scrie sa cand poate fi inlocuit cu lui sau ei,exemplu :mama sa,jucaria sa,cartea sa,etc.) si s-a(cand nu poate fi inlocuit cu lui sau ei ,exemplu : s-a trezit,s-a jucat,s-a plimbat,etc.) Daca ne-am reamintit despre scrierea acestor cuvinte,acum sa invatam si despre scrierea cuvintelor sau si s-au.
Scriem SAU cand poate fi inlocuit cu cuvantul ORI exemplu: Mancam banane sau portocale. Mergem la munte sau la mare. Scriem la romana sau la matematica. In aceste propozitii il scriem pe sau legat,pentru ca poate fi inlocuit cu cuvantul ori.
Scriem S-AU cand nu poate fi inlocuit cu ori exemplu: S-au dus la scoala. Ei s-au plimbat prin parc. Pe cer s-au ivit multe stele. In aceste propozitii il scriem pe s-au cu cratima,pentru ca nu poate fi inlocuit cu cuvantul ori. Se mai scrie cu cratima cand avem urmatoarele transformari: Azi(ei): -se plimba -se joaca -se distreaza Ieri(ei): -s-au plimbat -s-au jucat -s-au distrat
Tema Exercitiile 1,2,3 si 5 pagina 102(aplic) Spor la lucru!
Mesajul a fost editat de către Daniela_Velica - Miercuri, 2020-05-20, 9:51 AM |
|
| |
alexandraneagu2012 | Data: Miercuri, 2020-05-20, 7:19 PM | Mesaj # 2 |
Soldat
Grup: Utilizatori
| Alexandra Neagu
|
|
| |
Daniela_Velica | Data: Joi, 2020-05-21, 10:18 AM | Mesaj # 3 |
Colonel
Grup: Moderatori
| Alexandra,la exercitiul 3 in a doua propozitie,sau se scrie legat.
|
|
| |