[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Educatie Tehnologica si aplicatii practice
Daniela_VelicaData: Duminică, 2020-05-10, 10:52 PM | Mesaj # 1
Colonel
Grup: Moderatori
Mesaje: 156
Reputaţie: 0
Status: Neconectat
Bucătăria românească

Este denumirea pe care o poartă rezultatul sintetizării, în timp, a gusturilor şi obiceiurilor gastronomice specifice poporului român. Ea este diversă, cuprinde nenumărate obiceiuri şi tradiţii culinare, mâncăruri specifice, împreună cu obiceiuri provenite prin intersectarea culturii gastronomice cu tradiţii ale altor popoare, cu care poporul român a intrat în contact dealungul istoriei.Bucatele româneşti sunt alcătuite atât din legume, cereale, uleiuri vegetale, lapte, produse lactate cât şi din carne şi subproduse din carne. Un loc aparte în Bucătăria românească îl au dulciurile, plăcintele, dulceţurile. Bogăţia fâneţelor răspândite pe coamele dealurilor şi poalele munţilor a oferit posibilităţi mari de creştere a animalelor.
Astfel bucătăria românească se bucură de o gamă variată de produse de carne, lapte, lactate, produse din lapte, specifice prin gustul, aromele folosite precum şi prin tehnicile de elaborare. Bogăţia vânatului răspândit în pădurile româneşti a adus după sine ştiinţa preparării vânatului în diverse mâncăruri şi preparate. Bucătăria românească a fost influenţată de bucătăria balcanică, de germană, sârbească, italiană, şi maghiară, dar nu numai, ştiut fiind faptul că diversitatea gusturilor şi rafinamentul preparatelor din toate ţările lumii sunt apreciate de marii cunoscători ai tradiţiilor popoarelor. Prin formarea sa daco-romană cultura gastronomică a poporului român a moştenit numeroase obiceiuri culinare: de la romani vine plăcinta, turcii au adus ciorba de perişoare, grecii musaca, de la bulgari există o largă varietate de mâncăruri cu legume, cum ar fi zacusca, iar şniţelul vine de la austrieci. Unul dintre felurile de mâncare tipic româneşti este mămăliga. Aceasta este o fiertură de făină de porumb, cu sare şi uneori poate avea adaosuri ca zer, unt, brânză în funcţie de preparatul final obţinut. Ea era folosită foarte des în alimentaţia ţăranilor agricultori şi a crescătorilor de animale şi înlocuia pâinea care în perioada istorică pre-industrială era obţinută în gospodărie prin prelucrarea manuală. Foarte des în bucătăria românească se foloseşte carnea de porc, dar se consumă şi carnea de vită, pui, oaie sau miel precum şi carne de vânat.Specifice praznicelor sunt mâncăruri precum: cârnaţi, caltaboşi, piftia, cozonacul, sarmale.

Realizati un afis privind promovrea si valorificarea produselor alimentare dupa parcurgerea lectiei pag.102.
 
maryogandac23Data: Luni, 2020-05-11, 2:35 PM | Mesaj # 2
Locotenent colonel
Grup: Utilizatori
Mesaje: 120
Reputaţie: 0
Status: Neconectat
Tema.
Ataşamente: 9532352.jpg (6.9 Kb)
 
roleabogdandaniel12Data: Luni, 2020-05-11, 3:37 PM | Mesaj # 3
Locotenent colonel
Grup: Utilizatori
Mesaje: 102
Reputaţie: 0
Status: Neconectat
Tema
Ataşamente: 0738097.jpg (193.7 Kb)
 
elenadavid106Data: Miercuri, 2020-05-20, 2:38 PM | Mesaj # 4
Locotenent colonel
Grup: Utilizatori
Mesaje: 149
Reputaţie: 0
Status: Neconectat
Temă
Ataşamente: 9194043.jpg (141.3 Kb)
 
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: